Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Για την κρίση δεν φταίει η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία.

«Γιατί βρίσκεται η Ευρώπη σε τόσο δύσκολη θέση;»... Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν θέτει το συγκεκριμένο φλέγον ερώτημα μέσα από τις σελίδες των «New York Times», για να δώσει εν συνεχεία ο ίδιος την απάντηση, στρέφοντας τα πυρά της κριτικής του ενάντια στη Γερμανία...


«Η κακή συμπεριφορά στην καρδιά της ευρωπαϊκής καταστροφής δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ή την Ιταλία, ή τη Γαλλία, αλλά από τη Γερμανία», σημειώνει ο Αμερικανός στο πλαίσιο άρθρου-κόλαφος για τις πολιτικές του Βερολίνου. Ο Κρούγκμαν ξεκινάει με μια διαπίστωση.

«Η ανεργία στην Ευρωζώνη έχει κολλήσει σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από αυτό των ΗΠΑ, ενώ ο πληθωρισμός είναι μακράν χαμηλότερος του επίσημου στόχου, με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού να αιωρείται», σημειώνει, προτού αρχίσει να αποδίδει ευθύνες.

«Εάν επιχειρήσει κανείς να δει ποιες χώρες ήταν εκτός γραμμής πριν από την κρίση και έπληξαν την Ευρώπη μετά την κρίση, αρνούμενες μάλιστα να μάθουν από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν ο χειρότερος παίκτης», υπογραμμίζει ο Αμερικανός ακαδημαϊκός, σύμφωνα με τον οποίο, «στον βαθμό που υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, αυτό προκλήθηκε από τις πολιτικές τύπου beggar-thy-neighbour που ισχυροποίησαν τη Γερμανία έναντι των λοιπών Ευρωπαίων και πλέον εξάγουν αποπληθωρισμό στις γειτονικές της χώρες».

Ο Κρούγκμαν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα» με «μοναδικά» χαρακτηριστικά και ότι η Γαλλία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι γενικά γράφεται στο Τύπο. «Η Γαλλία δεν αντιμετωπίζει καμία δημοσιονομική κρίση και μπορεί να δανειστεί μακροπρόθεσμα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια κάτω από 1%, μόλις λίγο υψηλότερα από αυτά της Γερμανίας», υπογραμμίζει ο Αμερικανός, ο οποίος αντιθέτως αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ανησυχία «το πρόβλημα του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού στη Γερμανία».

Για τον Κρούγκμαν, ωστόσο, δεν φταίει μόνο η Γερμανία που στην Ευρώπη κυριαρχούν οι «κακές ιδέες». Φταίει και «μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ελίτ που έχει πιστέψει στην ίδια λάθος αφήγηση».

Πηγη:Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου