Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Aμφίπολη: H αλήθεια για την ταυτότητα του νεκρού - Τι δείχνουν τα ευρήματα των ανασκαφών

Πολλά λέγονται για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης, και κυκλοφόρησαν φήμες ότι πρόκειται για γυναίκα και μάλλιστα για την Ολυμπιάδα, κάτι το οποίο το ΥΠ.ΠΟ διέψευσε, αλλά και το ίδιο με τη σειρά του αρνείται να διαφωτίσει και να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Καλό είναι μετά από τόσους μήνες να δούμε ξανά περιληπτικά ποια είναι τα κύρια σημεία μέχρι τώρα που έχουν αποκαλυφθέι από τους υπευθυνους, δίνοντας μια εικόνα για το ποιος είναι τελικά ο νεκρός.

Ο embedotimos.blogspot.gr, για άλλη μια φορά αποφάσiσε να παρέμβει με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση των γεγονότων.

Χτες, το ΥΠΠΟ εξέδωσε μια ανακοίνωση λόγω των διαφόρων φημών που κυκλοφόρησαν περί δήθεν στοιχείων που προέκυψαν από το οστεολογικό υλικό του σκελετού του τάφου της Αμφίπολης:

«Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών»

Παρά την παταγώδη διάψευση όλων των δήθεν αποκαλύψεων που εγίνοντο απόγνωστές πηγές παραπληροφόρησης του διαδικτύου ως προερχόμενες από εσωτερική πληροφόρηση κατά την διάρκεια της ανασκαφής, δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα αυτή ηπρακτική, προφανώς για τόνωση της επισκεψιμότητας τους μιας και το ενδιαφέρον του κόσμου για το θέμα της Αμφίπολης έχει ατονίσει λόγω μη ύπαρξης νέων στοιχείων.

Εμείς θα βασιστούμε σε αυτά τα οποία αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι ανασκαφείς.

Συγκεκριμένα, η κα Περιστέρη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη της στο Ράδιο Σέρρες τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν την ανεύρεση του σκελετού, μας αποκάλυψε πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία συνδυαζόμενα και με τις μετέπειτα παρουσιάσεις της, τόσο στην Αθήνα (βλέπε : "ΑΝ ΣΩΖΟΤΑΝ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ" ) όσο και στο Παρίσι (βλέπε : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ) μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόναγια το τι αναμένεται να ανακοινωθεί (και να επιβεβαιωθεί) μετά τις αναλύσεις τουσκελετικού υλικού κατά πρώτον και της γεωφυσικής διασκόπησης όπως και τηςστρωματογραφίας του τάφου κατά δεύτερον.

Ας απολαύσουμε την κυρία Περιστέρη στην «χαλαρή» συνέντευξη της…..

Ακούστε την προσεκτικά ==> Συνέντευξη Περιστέρη στο Ράδιο Σέρρες

Τα βασικά σημεία τα οποία αξίζει να προσέξουμε κατά την γνώμη μου είναι τα εξής (σε παρένθεση το χρονικό σημείο της συνέντευξης όπου παρατίθενται τα αναγραφόμενα):

1) Ο Αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης, αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ίσως να έχουν εμπλακεί και αγαπημένοι ζωγράφοι και γλύπτες του Αλεξάνδρου (05:55)

2) Δεν ξέρουμε που έχει καταλήξει η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου (06:37)

3) Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μεγάλη προσωπικότητα, στρατηλάτης, καιβασιλικό άτομο. (06:55)

4) Πολύ ακριβή Κατασκευή- Μένουμε στο ότι ήταν βασιλιάς (09:00)

5) Σφράγισμα σε όλη την διάρκεια της κατασκευής και μετά, δεν ξέρουμε πόσο υστερότερα έγιναν οι τοίχοι σφράγισης. Σίγουρα δεν είναι η εποχή του Κασσάνδρου, ο Κάσσανδρος είναι μετά. Έπειτα έχουμε τους Ρωμαίους. Οι τελευταίοι Μακεδόνες θα προσπάθησαν να καλύψουν τα μνημεία τους (10:08)

6) Δεν αποκλείεται να έχει γίνει κατά παραγγελία ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την όλη ιστορία.(11:55)

7) Βρήκαμε ζωγραφιστό διάκοσμο (23:08)

8) Οι προηγούμενοι ανασκαφείς δεν είχαν βρει τον περίβολο. Ο περίβολος βρέθηκε περίπου10 μέτρα κάτω από τον υπάρχοντα αγροτικό δρόμο. (25:00)

9) Λογικά πρέπει να είναι ο μοναδικός τάφος για αυτόν τον τύμβο, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι είναι πολύ μεγάλη προσωπικότητα. (26:28)

10) Και γιατί όχι να μην είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ; Έχουμε τον αρχιτέκτονα του και ίσως και κάποιους άλλους από τους καλλιτέχνες του, κάποιους από τους γλύπτες του….Οκαλλιτέχνης του ψηφιδωτού είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες (28:18)

---------

Από την παραπάνω «εξομολόγηση» της κας Περιστέρη είναι αφ’ένός μεν προφανές ποιαπιθανόν να είναι η ταυτότητα του νεκρού, την οποία βεβαίως θα επιβεβαιώσουν ή θαδιαψεύσουν οι αναλύσεις του σκελετικού υλικού και αφ’ετέρου δίδεται η εντύπωση ότιπολύ πιθανόν να έχουν βρεθεί «υπογραφές» των καλλιτεχνών πάνω στα έργα τους (π.χ.Καρυάτιδες, ψηφιδωτό- πράγμα βεβαίως που εσυνηθίζετο ), και που πολύ πιθανόν ναταυτοποιούνται με γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατά την γνώμη μου, εντέχνως αφήνει να υπονοηθεί η κα Περιστέρη.

Ειδικά η επιμονή της για αναφορά σε γλύπτες ίσως να κρύβει κάτι πολύ ουσιαστικό …..

Είναι σαφές ότι η έκδοση των αποτελεσμάτων των σχετικών αναλύσεων και μετρήσεωνείναι αυτό που αναμένει το ΥΠΠΟ για να κάνει μια πιο εμπεριστατωμένη και εκτενέστερηπαρουσίαση των ευρημάτων στο σύνολο τους.

Άλλωστε μόνο η μελέτη των μετρήσεων και των αναλύσεων θα μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα, για αυτό και πρέπει να κάνουμε υπομονή….."

Tάδε έφη από τον embedotimo, και επειδή μέχρι τώρα έχει πέσει υπερβολικά μέσα στις προβλέψεις του, και επειδή η λογική με την οποία αναλύει τα γεγονότα είναι το λιγότερο στέρεη, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε την γνώμη του πολύ σοβαρά.

Την ίδια στιγμή νέα δεδομένα σχετικά με όσα κρύβει μέσα του ο τύμβος της Αμφίπολης, αποκαλύπτει το «σκανάρισμα» του λόφου Καστά αλλά και στοιχεία «ταυτότητας» του σκελετικού υλικού, ως προς την ηλικία και το φύλο του νεκρού.

Ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι (κατασκευές), εντός του Τύμβου, πέραν του ταφικού μνημείου που έχει ήδη ανασκαφεί από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη, προέκυψαν μέσω της γεωφυσικής διασκόπησης .

Οι ανασκαφείς έχουν πλέον στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία από το επιστημονικό «εργαλείο» της γεωηλεκτρικής διασκόπησης, που, με ειδικές αναλύσεις, μπορεί να διαμορφώσει έναν χάρτη με την κάτοψη πιθανών αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στο υπέδαφος. Εχουν εντοπισθεί «σημεία» στο Λόφο Καστά που θα διερευνηθούν από την ανασκαφική ομάδα, η οποία θα επιλέξει , εν καιρώ, πού θα κάνει τομές για την αποκάλυψη νέων ευρημάτων.

Παράλληλα, έχει ήδη ανατεθεί σε έλληνες επιστήμονες η ανθρωπολογική εξέταση των οστών, που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο-θήκη, εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου. Οι ειδικοί θα δώσουν απαντήσεις για το φύλο και την ηλικία του νεκρού ατόμου, αν και είναι απορίας άξιον πώς εδώ και τόσο καιρό δεν έχει προσδιοριστεί τουλάχιστον αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Η επίσημη εξήγηση ως προς τη διαπίστωση του φύλου, είναι ότι αν και υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού, η λεκάνη η οποία θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για άμεσο προσδιορισμό του, είναι διαμελισμένη.

Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα από την γεωφυσική διασκόπηση που διενήργησε ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Γρηγόρης Τσόκας, δίνουν στοιχεία για ενδεχόμενη ύπαρξη ανθρωπογενών δομών εντός του Λόφου Καστά, με εντοπισμό «σημείων», αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της ανασκαφικής ομάδας ότι η αρχαιολογική σκαπάνη στον Τύμβο της Αμφίπολης, με τον περίβολο των 497 μέτρων, έχει ακόμα πολλά να φέρει στο φως. Αλλωστε, οι ανασκαφείς έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για ταφικό συγκρότημα και θεωρείται πιθανότατη η ύπαρξη και άλλων κατασκευών .

Ο Τύμβος κρύβει κι άλλα μυστικά εντός του. Ο κ. Τσόκας και η επιστημονική του ομάδα, έχοντας μεγάλη εμπειρία στη γεωηλεκτρική τομογραφία, μία από τις πιο προηγμένες τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης, δίνει εργαλεία στους ανασκαφείς ώστε η αρχαιολογική σκαπάνη, σε επόμενη ανασκαφική φάση, να μην προχωρά στα «τυφλά».

Επιχειρείται, μέσω ανάλυσης ειδικών «σημάτων», η καταγραφή του περιγράμματος των ανθρωπογενών δομών που εκτιμάται ότι υπάρχουν μέσα στον λόφο Καστά. Τα αποτελέσματα, με βάση και τα υπάρχοντα στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας, θα αξιοποιηθούν από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή, στο εν εξελίξει ανασκαφικό τους έργο. Τα επόμενα βήματά τους θα καθορισθούν σε κάποιο βαθμό από το «σκανάρισμα» του λόφου, υπό το φως των νέων δεδομένων, ώστε να διερευνηθεί τι άλλο υπάρχει στο εσωτερικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου